Pravila za uspešnu saradnju nastavnika i roditelja
Pravila za uspešnu saradnju nastavnika i roditelja

Pravila za uspešnu saradnju nastavnika i roditelja

Avgust 21, 2023

Među najvažnijim zadacima svakog roditelja je da prati napredak svog deteta u školi. A to može da čini redovnim uvidom u izveštaje i ocene u elektronskom dnevniku, kroz razgovore sa detetom o dešavanjima u školi, kao i putem roditeljskih sastanaka ili „otvorenih vrata“ kod nastavnika.


Odnos nastavnik-roditelj predstavlja komunikaciju i saradnju između nastavnika i roditelja koje traju tokom čitavog detetovog školovanja. Ovaj odnos je veoma važan jer doprinosi kvalitetnijem obrazovanju deteta i utiče na njegov akademski uspeh. Komunikacija između nastavnika i roditelja obuhvata teme kao što su uspeh deteta u školi, zdravlje, bezbednost, aktuelna dešavanja i međusobni dogovori nastavnika i roditelja.



Saradnja sa školom može doprineti da interesovanje roditelja za dete bude još kvalitetnije. Međutim, u komunikaciji između škole i porodice, ponekad mogu nastati i problemi. Zbog toga postoje određena pravila kojih se treba držati u komunikaciji roditelja sa nastavnikom. Na kraju krajeva, i porodica i škola imaju isti cilj, a to je da odgajaju dete na najbolji mogući način. Kako bi se ova saradnja odvijala kako treba, važno je voditi računa o sledećim stavkama.

Obratite pažnju na tajming: Potrebno je odabrati odgovarajuće vreme za sastanak sa nastavnikom. Najbolje je da unapred dogovorite termin sastanka, imajući u vidu kada nastavnik ima obaveze u školi.,


Budite jasni o čemu želite da razgovarate: Tokom sastanka sa nastavnikom trebalo bi, pre svega, da razgovarate o detetovom uspehu, obrazovanju i kvalitetu učenja.

Podelite brige deteta: Važno je da podelite brige i pitanja koje Vaše dete ima u vezi sa školom i obrazovanjem, kako bi nastavnik mogao da prati socijalni i emocionalni razvoj deteta u školskom okruženju.


Slušajte jedni druge: Veoma je korisno da saslušate stavove i sugestije nastavnika, i razmotrite preporuke koje ste od njega dobili.


Pokažite pozitivan pristup: U komunikaciji sa nastavnikom, korisno je imati pozitivan pristup usmeren ka pronalaženju rešenja.


Predlaganje koraka za praćenje napretka: Zajedno sa nastavnikom, možete predložiti korake za praćenje napretka Vašeg deteta, i zajedno evaluirati i primeniti te predloge.


Dobijanje korisnih informacija: Tokom sastanka sa nastavnikom, možete dobiti informacije o uspehu deteta u školi, zdravlju, bezbednosti, aktuelnim dešavanjima i međusobnim dogovorima između škole i porodice.


Održavajte komunikaciju: Između nastavnika i roditelja trebalo bi da postoje kontinuirani kanali komunikacije. Internet učionice, elektronska pošta ili aplikacije mogu biti veoma korisne za redovnu razmenu informacija o uspehu i rezultatima Vašeg deteta.


Poštovanje: Prilikom komunikacije veoma je važno da se vodi računa o međusobnom poštovanju i da se veruje u stručnost i profesionalizam nastavnika.


Način komunikacije: Potrudite se da komunikacija bude pozitivna i usmerena ka pronalaženju rešenja.


Objasnite svoje razloge: Ako se brinete oko uspeha ili ponašanja Vašeg deteta, kažite to jasno i direktno, i potrudite se da objasnite svoje razloge za tu zabrinutost.


Budite pravedni: Neophodno je da realno i nepristrasno sagledate nastavnikova zapažanja i ocene.


Timski rad: Neophodan je timski rad sa nastavnikom kako bi se popravio uspeh Vašeg deteta u školi.


Budite otvoreni u komunikaciji: Kada razgovarate sa nastavnikom, oslobodite se predrasuda i saslušajte sve informacije pre nego što donesete bilo kakav zaključak.


Termini sastanka sa nastavnikom mogu varirati u zavisnosti od rasporeda časova i drugih obaveza nastavnika u školi. Najčešće su ti termini u pauzama između časova ili posle škole. Najbolje bi bilo da se unapred dogovorite o terminu koji vam oboma najviše odgovara. Komunikaciju sa nastavnikom možete imati i putem elektronske pošte ili internet učionice.



10 podsetnika za kvalitetnu komunikaciju između nastavnika i roditelja


1. Proverite putem poruke kada je nastavnik slobodan, pre nego što ga pozovete.

2. Nemojte uporno da zovete i puštate da telefon zvoni do kraja. Ako ne možete da dođete do nastavnika, u hitnim slučajevima kontaktirajte školu.

3. Nemojte kontaktirati nastavnika porukama ili pozivima posle 20 časova, ukoliko nastavniku to smeta.

4. Uvek persirajte nastavniku i tako održavajte profesionalnu distancu.

5. Nemojte deliti sa drugim roditeljima informacije koje Vam je dete prenelo, pre nego što ih proverite sa nastavnikom.

6. Nemojte snimati telefonske ili uživo razgovore sa nastavnikom bez njegovog odobrenja.

7. Nemojte posećivati školu bez prethodne najave, osim ukoliko je nešto hitno.

8. Nemojte zakazivati posetu školi kako biste odložili ili sprečili nastavnika da održi nastavu.

9. Pustite nastavnika da se odmori tokom vikenda i praznika, i neka vam prinudni sastanci budu kratki.

10. Nemojte pratiti nastavnikove naloge na društvenim mrežama (ukoliko su mu nalozi privatni) bez prethodnog odobrenja nastavnika. Nemojte mu slati poruke putem društvenih mreža.


Maarif Porodični bilten #10, Januar 2022.

Pripremio Tim za psihološko savetovanje i vođenje, Turska Maarif Fondacija 21 Avgust 2023
Tvoja škola Izaberite