Zašto bi dete pisalo rukom u eri digitalizacije?
Zašto bi dete pisalo rukom u eri digitalizacije?

Zašto bi dete pisalo rukom u eri digitalizacije?

Jul 31, 2023

Digitalne veštine, kao jedne od ključnih veština 21. veka, neophodne su nam kako bismo mogli da pratimo tehnološki napredak i olakšavamo sebi život. Međutim, kada dete učimo digitalnim veštinama, može doći do zanemarivanja onih osnovnih veština poput pisanja rukom. Zbog toga je važno da dete prvo savlada veštinu pisanja rukom, bez korišćenja digitalnih uređaja, kako bi razvilo finu motoriku i sposobnost da se izrazi sopstvenim rukopisom. Dakle, dok razvijate detetove digitalne veštine, neophodno je da ga istovremeno podstičete da unapređuje i svoju veštinu pisanja rukom. Pisanje je jedna od osnovnih čovekovih veština, važnih za izražavanje misli i osećanja, pa je tako bez nje nemoguće savladati neke druge veštine poput digitalnih.


Kada se dete dobro upozna sa digitalnim alatkama, moglo bi u nekom trenutku potpuno da zanemari korišćenje knjige, papira i olovke. Razlog tome je što je detetu sve mnogo praktičnije, jednostavnije i brže putem digitalnih uređaja.


U vezi sa pomenutim veštinama 21. veka, postoje razne studije koje pokazuju da je pisanje rukom veština koja je od suštinskog značaja za razvoj detetovih osobina kao što su samoizražavanje, samostalno rešavanje problema i međuljudski odnosi. Koristeći instrumente koji mere aktivnost moždanih funkcija, naučnici su zamolili decu da prvo pišu koristeći olovku i papir, a zatim da pišu koristeći digitalna sredstva. Kao rezultat istraživanja, ustanovili su da se mnogo više funkcija u dečjem mozgu aktivira prilikom pisanja rukom. 



Svakodnevna upotreba računara, tableta, telefona i drugih elektronskih uređaja, može dovesti do gubitka sposobnosti pisanja kod ljudi širom sveta. A ta sposobnost je jedan od najosnovnijih alata u komunikaciji. Pisana komunikacija ima ogroman značaj u različitim oblastima, koristi se za razmenu informacija, misli i ideja među ljudima. Veština pisanja je tesno povezana sa veštinom čitanja i razumevanja pročitanog. Shodno tome, dobro razvijene veštine čitanja i pisanja su važne kako bi dete moglo adekvatno da se izrazi u svakodnevnom i akademskom životu.


Evo nekoliko predloga kako da unapredite veštinu pisanja kod Vašeg deteta:


1. Podstičite dete da redovno piše

Za dete bi bilo najbolje da svaki dan vežba tehniku pisanja. Ovu rutinu mu možete uvesti kroz igranje nekih igara koje uključuju pisanje, kako mu to ne bi izgledalo kao preokupacija njegovog slobodnog vremena. Možete da se igrate pravljenja slagalica koristeći olovku i papir. Možete predložiti detetu da na samolepljivim šarenim papirima ispisuje beleške i poruke, priprema spisak za kupovinu ili piše pisma drugarima i dalekim rođacima.


2. Učite ga da crta pomoću geometrijskih oblika

Možete stvarati prava mala remek dela crtanjem geometrijskih oblika na papiru, koristeći debele i tanke linije. Ova vežba je veoma važna u pisanju jer doprinosi većoj čitljivosti i lepoti rukopisa.


3. Naučite dete različitim stilovima pisanja

Učenje različitih stilova i tehnika pisanja može biti korisno za poboljšanje detetovog rukopisa, kao što može dovesti i do razvoja njegovog interesovanja za umetnost.


4. Ograničite upotrebu digitalnih uređaja

Smanjenjem vremena koje dete provodi uz digitalne aparate, moći ćete više da se posvetite njegovom vežbanju pisanja.


5. Proširite oblasti u kojima dete može da se koristi pisanjem

Predložite mu da piše umetničke sastave ili ga ohrabrite da piše pisma i vodi dnevnik.


6. Objasnite detetu važnost pisanja

Valjanim objašnjenjem detetu zbog čega je pisanje važno, povećavate njegovu želju da razvija sopstveno izražavanje pisanim putem.


7. Igre pisanja

Osmišljavanjem igara koje uključuju pisanje, detetu pomažete da unapredi svoje pisanje na zabavan način. Crtanje slagalica i takmičenje u brzom pisanju su primeri takvih igara. 



Dete, koje razvija svoju veštinu pisanja, odlikuju sledeće sposobnosti:

  • Bolje pamćenje: Pisanje unapređuje detetov proces pamćenja.
  • Bolja koncentracija: Pisanje povećava detetov fokus, jer je neophodno biti pažljiv i pravilno pisati.
  • Bolje izražavanje: Pisanje je korisno za izražavanje, jer pisanjem dete može bolje da izrazi svoja osećanja i misli.
  • Bolje upravljanje vremenom: Pisanjem se poboljšava dečje upravljanje vremenom jer, da bi pisalo, ono mora da se dobro organizuje i planira.
  • Bolje upravljanje stresom: Pisanje doprinosi oslobađanju od stresa tako što podstiče dete da bolje izrazi svoje emocije i da bolje razume sebe.
  • Bolja empatija: Pisanje povećava detetovu empatiju, jer dok piše može bolje da izrazi svoja osećanja i misli, kao i da bolje razume osećanja i misli drugih.


Maarif Porodični bilten #10, Januar 2023. 

Pripremio Tim za psihološko savetovanje i vođenje, Turska Maarif Fondacija 31 Jul 2023
Tvoja škola Izaberite