Kako detetu olakšati polazak u školu?
Kako detetu olakšati polazak u školu?

Kako detetu olakšati polazak u školu?

Avgust 15, 2023

Kraj letnjeg raspusta je vreme kada pripremamo dete za početak nove školske godine, to je vreme kada celodnevno igranje i zabava ustupaju svoje mesto školskim obavezama. Kako bi olakšali period adaptacije na školski ritam, potrebno je na vreme i polako dete pripremiti na nove dnevne rutine i radne navike koji neminovno stižu sa početkom škole.


Početak školovanja, uopšte, je velika promena i za dete i za porodicu. Taj prvi susret sa školom je značajan jer dete tada stvara odnos prema školi, nastavnicima i drugarima. Navikavanje na školu može da bude stresno iskustvo mališanima koji prvi put sedaju u školsku klupu. Šta uraditi kako bi se taj stres umanjio i obezbedio kvalitetan početak školske godine?



1) NEDELJA ADAPTACIJE

Neka dece imaju poteškoće zbog odvajanja od porodice ili zone komfora i navika. Razlog tome može da bude preterana vezanost deteta za roditelja, a nekada i strah od nepoznate sredine i odvajanja od porodice na duži period. Zbog toga, učešće u programu „Nedelja adaptacije“ može da bude koristan prvi korak u navikavanju deteta na školu. Olakšaće upoznavanje deteta sa drugarima i učiteljima, kao i samim školskim objektom. Ako ste u mogućnosti, pre početka školske godine, posetite sa svojim detetom školu koju će pohađati i objasnite mu šta će se sve u školi dešavati.


2) RITAM SPAVANJA

Nakon letnjeg perioda uživanja u kasnijim odlascima u krevet i prirodnom buđenju, neophodno je dete navići na školski ritam spavanja. Kako dete ne bi imalo problema sa ranim ustajanjem, kada škola počne, trebalo bi najmanje sedam do deset dana ranije da ga naviknete da ide na spavanje u 21 sat i da se budi u 7 ujutru.


3) REDOVNA I ZDRAVA ISHRANA

Za đaka je veoma važno da može da prati nastavu i da je u dobroj kondiciji. Zbog je, pored redovnog sna, u ranom detinjstvu potrebno razviti još jednu naviku – zdravu ishranu. Redovni i zdravi obroci imaju veliku ulogu u celokupnom razvoju deteta. Ne smemo dozvoliti detetu da propusti doručak, čak i kada žuri da stigne na vreme u školu. U takvim situacijama, pa makar i samo čaša mleka biće dovoljna za detetov dobar rast. Redovan doručak kod kuće će smanjiti interesovanje deteta za brzom hranom, koju bi možda poželeo van kuće. Takođe, naučite dete da tokom velikog odmora u školi jede zdravu hranu iz školske kantine ili da pojede užinu koju ste mu pripremili da ponese od kuće. Prilikom pravljenja plana ishrane, uzmite u obzir uzrast i nutritivne potrebe svog deteta. Ukoliko dete u detinjstvu stekne zdrave navike u ishrani, ono će to nastaviti da praktikuje i kada poraste.



4) RAZGOVORI O PREDSTOJEĆIM PROMENAMA

Kako se početak školske godine približava, potpuno je normalno da dete pokazuje nezadovoljstvo što se period odmora završava i što mora da krene u školu. Pokažite mu da razumete njegovu zabrinutost zbog predstojećih promena. Razgovarajte sa detetom i objasnite mu da će polaskom u školu steći nove drugare, da će imati dovoljno vremena i za igranje, da ste i Vi sami imali iste brige kada ste bili u njegovim godinama.


5) POSTAVLJANJE CILJEVA

Kako dete ne bi izgubilo interesovanje, fokus i motivaciju, bilo bi dobro da zajedno pravite planove i postavljate konkretne ciljeve. Na primer, predložite detetu da, osim završavanja domaćih zadataka, jednom nedeljno izdvoji dva sata za čitanje omiljene knjige ili u nekoj kreativnoj aktivnosti koja ne zahteva prisustvo ekrana. Postavljanje i realizacija ciljeva koji su u sferi detetovog interesovanja, pružaće mu osećaj zadovoljstva i postignuća, a istovremeno će podsticati razvoj njegove radoznalosti i talenata.


Maarif Porodični bilten #6, Septembar 2022.

Pripremio Tim za psihološko savetovanje i vođenje, Turska Maarif Fondacija 15 Avgust 2023
Tvoja škola Izaberite