Zaboravljanje školskog gradiva tokom letnjeg raspusta
Zaboravljanje školskog gradiva tokom letnjeg raspusta

Zaboravljanje školskog gradiva tokom letnjeg raspusta

Jul 24, 2023

Dugi letnji raspust je period kada se deca odmaraju, učestvuju u društvenim i kulturnim aktivnostima i provode više vremena sa svojom porodicom i drugarima. Tokom ovog perioda provedenog van školske klupe, a samim tim i van akademskog života, deca mogu izgubiti neka znanja koja su stekla u školi. Veoma je važno kako deca provode vreme tokom školskog raspusta. Uticaj škole na to je veoma mali, zbog toga su roditelji ti koji imaju važnu ulogu u tome kako će njihova deca provesti letnji raspust.


Deca koja tokom školske godine provode veći deo dana u školi, tokom raspusta bi mogla da osete neku vrstu praznine. U tom smislu, porodica može (u zavisnosti od toga koliki značaj pridaje obrazovanju) da pomogne detetu da minimalizuje neminovan gubitak u učenju.


Odmor treba osmisliti kao period u kome se učenje nastavlja, a ne kao period kada se učenje prekida. Korisno je napraviti planove aktivnosti koje su detetu interesantne i zabavne a koje uključuju praktičnu primenu gradiva koje je dete učilo u školi i koje će ga pripremiti za predstojeću školsku godinu. Raspust najviše utiče na zaostatke u čitanju, pisanju i matematici.


Imajući u vidu kada raspust počinje i kada se završava, potrebno je odmah u startu ustanoviti određene dnevne rutine kod deteta. Ove rutine ne samo da će podržati razvoj socijalnih i emocionalnih veština kod deteta, već će stvoriti i disciplinu u organizaciji i planiranju vremena.



Deca imaju priliku da se tokom letnjeg raspusta posvete svojim hobijima i interesovanjima za koje nemaju vremena tokom školske godine. Zato bi, u dnevne rutine koje će obavljati sa svojim detetom, roditelji trebalo da uključuje one aktivnosti koje su detetu interesantne i koje podstiču njegovu radoznalost. Tokom obavljanja ovih aktivnosti dete bi trebalo da ima priliku da primeni naučeno školsko gradivo.


Pored toga, dobro bi bilo da se u svakodnevnu rutinu uključe one aktivnosti koje podrazumevaju odgovornost a koje istovremeno doprinose vežbanju čitanja, pisanja i matematike. Evo nekih ideja:


1) Pre nego što zajedno krenete u prodavnicu, zamolite dete da napravi spisak za kupovinu. Tako pomažete detetu da razvija osećaj odgovornosti i unapređuje svoju veštinu pisanja.

2) Neka dete sabira cene proizvoda u vašoj korpi, čime ga podstičete da koristi svoje matematičke veštine u realnom životu.

3) Možete ga zamoliti da pronađe namirnice po najpovoljnijoj ceni u marketu.

4) Tokom pripreme obroka, zajedno sa detetom merite količinu sastojaka potrebnih za spremanje tog jela.

5) Prilikom postavljanja stola, zamolite dete da postavi tačan broj tanjira i pribora za jelo.

6) Tokom zajedničke šetnje, možete dete zamoliti da prati koliko ste kilometara prešli i za koje vreme.

7) Dok slušate muziku, zajedno pratite ritam i ponavljajte tekst pesme.



8) Naučite svoje dete osnovnim veštinama pletenja kako biste podržali razvoj motorike i angažovali njegove matematičke veštine.

9) Tokom vaših kulturnih i turističkih putovanja, zajedno sa detetom istražite više o geografiji, arhitekturi i istoriji tog lokaliteta.

10) Čitanje knjige možete pretvoriti u igru tako što ćete jednu rečenicu iz knjige pročitati Vi a drugu rečenicu Vaše dete. Podstaknite dete da postavlja pitanja dok čita, pa onda zajedno tražite odgovore, razgovarajte i istražujte. Tako ćete dete indirektno naučiti kako da na pravi način dođe do potrebnih informacija i odgovora.

11) Još jedan od način da pomognete detetu da unapredi veštinu pisanja jeste vođenje dnevnika. Poklonite mu svesku i predložite mu da piše o svojim iskustvima, onome što je pročitalo i otkrilo tokom raspusta. Na taj način će biti aktivno u pisanju, odnosno izražavanju u pisanoj formi.

12) Podržite svoju decu da istražuju ono što ih zanima i dok provode vreme sa svojim drugarima.

13) Kako bi podržali detetov socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj, možete zajedno posaditi mlado drvo i objasniti mu da je ono sada odgovorno za brigu o sadnici. Na ovaj način, ne samo da ćete povezati dete sa prirodom, već će ono učiti o rastu i razvoju biljaka i razviti osećaj odgovornosti.

14) Podstaknite dete da svakog dana nauči nešto novo, o nekoj novoj biljci ili životinji.


Ovakvim i sličnim aktivnostima možete pomoći detetu da tokom letnjeg raspusta, koji provodi u igri i odmoru, ne zaboravi ono što je učilo tokom školske godine.


Maarif Porodični bilten #05, Jun 2022.


Pripremio Tim za psihološko savetovanje i vođenje, Turska Maarif Fondacija 24 Jul 2023
Tvoja škola Izaberite